| | |

Koop- en kooktips: Shirataki noodles

In mijn vorige blog met koop- en kooktips heb ik gewezen op bloemkoolrijst als smakelijk en makkelijk alternatief voor witte rijst. Nu kan ik me voorstellen dat de bloemkoolrijst je wel een keer de strot uit komt, zeker wanneer Aziatische gerechten favoriet zijn. Dit was bij mij namelijk wel het geval. 

Ook hier heb ik een oplossing voor gevonden: shirataki noodles

Voordelen
In mijn zoektocht naar tarwevrije alternatieven voor noedels, stuitte ik op deze variant. En na enig onderzoek hebben de shirataki noodles ook nog dikke voordelen. 

Zo zijn deze noedels zijn gemaakt van de wortel van de konjacplant. De vezels in deze noedels werken verzadigend. Dit betekent dat het eten van de noedels een gevoel van volheid geeft en honger vermindert. Ook zijn deze noedels laag in calorieën en koolhydraten.1

Wennen aan structuur
Waar je wel even aan moet wennen is de bijzondere structuur en geur van de shirataki noodles. Ze worden namelijk verkocht in vloeistof. Wanneer je de verpakking opent, komt er nogal een bijzondere geur je tegemoet. Daarnaast hebben de noedels een nogal glibberige structuur. Maar geloof mij (en ik ben een moeilijke daarin), daar zet je je zo overheen. 

Bereiding
Ik haal de noedels vaak voorzichtig met twee vorken uit elkaar, zodat ze niet meer zo glibberig in elkaar gevlochten zitten. Daarna moeten de noedels afgespoeld worden met kokend water, waardoor de bijzondere geur verdwijnt. Eenmaal in het gerecht verwerkt, nemen ze de smaak van het gerecht op en zijn de noedels een heerlijke aanvulling! 

Aankooptips
Ik koop vaak de dunne variant van de shirataki noodles. Je kunt ook voor de dikkere variant (Udon) kiezen. 

Shirataki noodles: van nature glutenvrije, calorie- en koolhydraatarme noedels die je kunt gebruiken in roerbakgerechten, soepen en salades. Ik zeg doen!

  1. J. Zwaan, De 16 beste voedingsmiddelen bij diabetes, 13 augustus 2016,  https://www.ahealthylife.nl/ (laatst geraadpleegd op 27 maart 2024). ↩︎

Vergelijkbare berichten