Recept voor uienpasta met gepofte knoflook
Op social media zie ik vaak filmpjes voorbij komen van pastagerechten uit de oven waarvan het water je in de mond loopt. Vooral gerechten met de satisfying gepofte knoflook – zo zacht dat je ‘m zo uit het vel knijpt. Tijd om het zelf te proberen!
Poffen die knoflook
Eerlijk is eerlijk, er waren een paar proefrondes nodig om de knoflook goed gepoft te krijgen. Maar driemaal is scheepsrecht, en zo had ik de gepofte knoflooktechniek ein-de-lijk onder de knie. Ik heb ervoor gekozen om de gepofte knoflook te gebruiken in een ovenheerlijke uienpasta.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Perfecte combi
De geur van de gepofte knoflook, de zachtheid van de rode uien en de uitgesproken smaak van de zongedroogde tomaten, maken deze uienpasta een feestje om te maken en vooral te eten. Het recept vind je hieronder. Enjoy!
Dit recept is geïnspireerd op het recept voor ‘Creamy Caramelized Onion Pasta‘ van Dr. Vegan, met enkele aanpassingen om aan mijn persoonlijke smaak te voldoen. Klik hier voor het originele recept van Dr. Vegan en meer informatie.
Recept voor uienpasta met gepofte knoflook
20
minutes1
hour1
hour20
minutesIngrediënten
275 gram ongekookte glutenvrije fusilli (of een andere glutenvrije pasta naar keuze)
5 rode uien
1 knoflookbol
75 gram zongedroogde tomaten (of naar smaak)
1 bakje plantaardige Paturain (140 gram)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
Chilipoeder (naar smaak)
Zwarte peper (naar smaak)
Zout (naar smaak)
4 eetlepels olijfolie
Olijfolie (voor invetten ovenschaal)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Snij de rode uien in ringen. Leg de uien in de ingevette ovenschaal en strooi de kruiden (paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, zwarte peper en zout ) en 3 eetlepels olijfolie eroverheen. Hussel door elkaar zodat de kruiden en de olijfolie gelijkmatig verdeeld zijn over de uien.
- Snij de top van de knoflookbol eraf. Maak ruimte in het midden van het uienmengsel en leg daar de knoflookbol neer. Besprenkel de bol met olijfolie, peper en zout.
- Verdeel her en der tussen het uienmengsel eetlepels plantaardige Paturain.
- Zet de ovenschaal 35 minuten op 230 graden in de oven. Na 35 minuten roer je het uienmengsel en de plantaardige Paturain door elkaar tot een saus (let op: houd de knoflookbol apart).
- Schep de saus naar een kant van de ovenschaal. Leg de knoflookbol naast het mengsel. Bedek het uienmengsel met aluminiumfolie (dus niet de knoflookbol). Zet de ovenschaal nog eens 25 minuten op 230 graden in de oven.
- Kook ondertussen de glutenvrije pasta zoals aangegeven op de verpakking en giet af.
- Wanneer de oven klaar is, haal je de ovenschaal uit de oven. Als het goed is, is de knoflook nu gepoft. Pak de gepofte knoflookbol met een theedoek vast en knijp je de knoflook uit boven de saus (kijk uit dat je je vingers niet brandt).
- Meng de gepofte knoflook, de zongedroogde tomaten en de glutenvrije pasta door de saus.
- Eet smakelijk!
Notities
- De uitgelichte foto bovenaan deze pagina en de foto van de uienpasta bovenaan dit receptenblok zijn gemaakt door en eigendom van © 2025 Freak on Delight.